Mazurek pomarańczowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta wielkanocne, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- blat na mazurek
- 4 żółtka
- 4 pomarańcze
- 2 cytryny
- 200 g cukru
- 150 g migdałów
- opakowanie cukru waniliowego
- owoce kandyzowane do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyte pomarańcze i cytryny otrzyj ze skórki. Wyciśnij z nich sok. Migdały sparz i obierz ze skórki. Zmiel je na drobno. Wszystko to gotuj tak by połowa odparowała. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym na kogel-mogel. Wlej do nich gorący sos cytrusowy stale mieszając. Wylej masę na mazurek. Gdy masa przestygnie dekoruj owocami kandyzowanymi.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W