Ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez mąki - Izabela Naczk
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 6 jaj, 4 oddzielnie białka i żołtka + 2 całe
- 175 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wierzch:
- 700 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja lubię dać ziarenka wanilii w proszku lub z laski wanilii)
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania wierzchu
- odrobina cynamonu
- wiórki skórki pomarańczowej (z ok. jednej pomarańczy)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowuje blachę o średnicy 23 cm. Wykładam papierem do pieczenia. Czekoladę roztapiam z masłem w kapieli wodnej, odstawiam do przestudzenia. Ubijam 4 białka ze 100 g cukru, aż białko będzie błyszczące, ale nie bardzo sztywne. Pozostałe 2 jaja + 4 żółtka ubijam z pozostałymi 75 g cukru. Do żółtek dodaję roztopioną czekoladę, likier, skórkę i cynamon, łączę z częścią białka, mieszam. Dodaję resztę białka, mieszam i przelewam do foremki i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 - 50 min.
Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję mascarpone, ziarenka wanilii, likier. Wykładam puszystą masę na upieczone ciacho łyżką, specjalnym nożykiem wykrajam wiórki ze skórki. Oprószam delikatnie za pomocą sitka kakao, cynamonem i wiórkami.
Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję mascarpone, ziarenka wanilii, likier. Wykładam puszystą masę na upieczone ciacho łyżką, specjalnym nożykiem wykrajam wiórki ze skórki. Oprószam delikatnie za pomocą sitka kakao, cynamonem i wiórkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W