Kremowy ryż kokosowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2,5-centymetrowy kawałek cynamonu
- ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 4 goździki
- 3 strączki kardamonu zielonego
- 1 średnia czerwona cebula, drobno krojona
- garść orzechów nerkowca
- 300 g ryżu krótkoziarnistego, dobrze umytego
- 300 ml mleczka kokosowego
- 400 ml wody
- sól dla smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w średnim rondlu. Dodaj całe przyprawy i smaż przez 30-40 sekund. Dodaj cebulę i ją lekko skarmelizuj. W międzyczasie odsącz ryż i dodaj do cebuli. Mieszaj, aż ryż połączy się z olejem.
Dodaj wodę i mleczko kokosowe. Dopraw. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj dalej, aż ryż całkowicie się ugotuje, około 15 minut. Co jakiś czas mieszaj, żeby ryż nie przykleił się do dna rondla.
Na koniec zwiększ ogień i wygotuj nadmiar wilgoci, około 1-2 minut. Wyłącz ogień, przykryj i zostaw na 5 minut.
Dodaj wodę i mleczko kokosowe. Dopraw. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj dalej, aż ryż całkowicie się ugotuje, około 15 minut. Co jakiś czas mieszaj, żeby ryż nie przykleił się do dna rondla.
Na koniec zwiększ ogień i wygotuj nadmiar wilgoci, około 1-2 minut. Wyłącz ogień, przykryj i zostaw na 5 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W