Kremowy ryż kokosowy

Kremowy ryż kokosowy
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2,5-centymetrowy kawałek cynamonu
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 4 goździki
  • 3 strączki kardamonu zielonego
  • 1 średnia czerwona cebula, drobno krojona
  • garść orzechów nerkowca
  • 300 g ryżu krótkoziarnistego, dobrze umytego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml wody
  • sól dla smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w średnim rondlu. Dodaj całe przyprawy i smaż przez 30-40 sekund. Dodaj cebulę i ją lekko skarmelizuj. W międzyczasie odsącz ryż i dodaj do cebuli. Mieszaj, aż ryż połączy się z olejem.

Dodaj wodę i mleczko kokosowe. Dopraw. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj dalej, aż ryż całkowicie się ugotuje, około 15 minut. Co jakiś czas mieszaj, żeby ryż nie przykleił się do dna rondla.

Na koniec zwiększ ogień i wygotuj nadmiar wilgoci, około 1-2 minut. Wyłącz ogień, przykryj i zostaw na 5 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA