Gulab Jamun - pierożki z szafranem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 9
Składniki:
- 200 g (400 ml) pełnotłustego mleka w proszku
- 65 g (100 ml) mąki
- ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ghee plus dodatkowo do natłuszczenia rąk
- 5 łyżek jogurtu
- 5 łyżek mleka pełnotłustego
- olej do głębokiego smażenia
- pokrojone pistacje do dekoracji
Syrop:
- 350 g (450 ml) cukru
- 650 ml wody
- 2 szczypty nitek szafranu
- ½-1 łyżeczka wody różanej (w zależności od jej mocy)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj suche składniki. Dodaj jogurt i mleko. Wymieszaj wszystko rękami i zagnieć ciasto. Powinno być wilgotne i delikatnie lepkie. Odstaw.
W średnim rondlu podgrzej wodę, dodaj cukier i szafran. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Kiedy woda się zagotuje, poczekaj jeszcze 2 minuty i wyłącz ogień. Dodaj wodę różaną.
W tym czasie wlej dużo oleju do średniego rondla i delikatnie podgrzej.
Podziel ciasto na 2 części. Zwilż ręczniki papierowe i przykryj nimi pozostałe ciasto. Natłuść dłonie masłem. Zrób 9 małych kulek. Wolę robić kształt jajka, ale mogą być okrągłe. Ich powierzchnia powinna być gładka i bez pęknięć.
Aby sprawdzić, czy olej jest gotowy, wrzuć mały kawałek ciasta. Powinien skwierczeć. Teraz wrzuć kulki i zamieszaj. Smaż na małym ogniu, przekręcając je często, tak żeby przyrumieniły się z każdej strony, około 15-17 minut. Wyciągnij je z oleju łyżką cedzakową i przełóż do syropu.
Powtórz to samo z pozostałymi kulkami. Zostaw je w syropie na 2 godziny albo całą noc w lodówce. Powinny wytrzymać 10 dni lub dłużej.
Możesz je serwować na zimno, w temperaturze pokojowej albo na gorąco. Ja lubię na gorąco, dlatego podgrzewam syrop na ogniu lub w mikrofali. Przed podaniem można je posypać pistacjami.
W średnim rondlu podgrzej wodę, dodaj cukier i szafran. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Kiedy woda się zagotuje, poczekaj jeszcze 2 minuty i wyłącz ogień. Dodaj wodę różaną.
W tym czasie wlej dużo oleju do średniego rondla i delikatnie podgrzej.
Podziel ciasto na 2 części. Zwilż ręczniki papierowe i przykryj nimi pozostałe ciasto. Natłuść dłonie masłem. Zrób 9 małych kulek. Wolę robić kształt jajka, ale mogą być okrągłe. Ich powierzchnia powinna być gładka i bez pęknięć.
Aby sprawdzić, czy olej jest gotowy, wrzuć mały kawałek ciasta. Powinien skwierczeć. Teraz wrzuć kulki i zamieszaj. Smaż na małym ogniu, przekręcając je często, tak żeby przyrumieniły się z każdej strony, około 15-17 minut. Wyciągnij je z oleju łyżką cedzakową i przełóż do syropu.
Powtórz to samo z pozostałymi kulkami. Zostaw je w syropie na 2 godziny albo całą noc w lodówce. Powinny wytrzymać 10 dni lub dłużej.
Możesz je serwować na zimno, w temperaturze pokojowej albo na gorąco. Ja lubię na gorąco, dlatego podgrzewam syrop na ogniu lub w mikrofali. Przed podaniem można je posypać pistacjami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W