Czebureki
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • niecała szklanka gorącej wody
  • ⅓ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – 1 łyżka stołowa wódki (ciasto będzie chrupiące)
Farsz:
  • 300 g kaszanki o dobrym składzie
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • kilka łyżek kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mąki, gorącej wody, soli i oleju zagniatamy twarde ciasto, przykrywamy miską i zostawiamy na 30-40 min, żeby odpoczęło.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną drobniutko cebulę, podsmażamy na złoto, dodajemy wyciągniętą z flaków kaszankę i pokrojone w drobniutką kosteczkę jabłko. Podsmażamy 2-3 minuty, dorzucamy odsączoną z soku, poszatkowaną drobno kapustę i chwilę podsmażamy razem.

Ciasto dzielimy na kawałki po 50 g, wałkujemy w koła o średnicy 20 cm, na środek dajemy 2-3 łyżki nadzienia, ciasto składamy na pół tak jak na pierogi, ostrożnie przyciskany brzegi, nadzienie nie może wyciekać podczas smażenia.

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z grubym dnem, wkładamy po dwa czebureki na raz, na pierogach zaczną pojawiać się bąble, a ciasto lekko podniesie się, to znak, że trzeba przewrócić pieróg na drugą stronę. Gotowe danie ma złocisty kolor i przypieczone bąble.

Uwaga: W oryginalnym, tatarskim przepisie do ciasta obowiązkowo dodaje się 1 łyżkę stołową wódki, która sprawia, że pierogi są cudownie chrupiące. W Polsce tradycyjnie nie dodaje się wódki do ciasta na pierogi, bo w naszej kuchni ta praktyka nie jest powszechnie znana i stosowana.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA