Kanapeczki ze smażonego ryżu z dodatkami

Kanapeczki ze smażonego ryżu z dodatkami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • ok. 200 g ugotowanego ryżu z obiadu dzień wcześniej
  • wędzony łosoś (kilka plastrów)
  • awokado
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • ocet ryżowy
  • kolendra lub szczypiorek
  • łyżeczka majonezu
  • sól
  • limonka
  • 2 jajka
  • odrobina masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do 50 ml wody dodajemy łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i 2 łyżki octu ryżowego i mieszamy. Taką zaprawą doprawiamy ryż, mieszamy i odkładamy do wchłonięcia. Formę do pieczenia wykładamy folią, a następnie przekładamy do niej ryż. Mocno dociskamy, aby pozbyć się powietrza i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Majonez doprawiamy sokiem z limonki i ewentualnie odrobiną sosu sojowego.

Ryż wyciągamy z folii i kroimy na małe prostokąty wielkości kanapeczek. Każdą oddzielnie obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Chrupiące z zewnątrz smarujemy odrobiną limonkowego majo, układamy na nich kawałki awokado i łososia i skrapiamy sosem sojowym. 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA