Kanapeczki ze smażonego ryżu z dodatkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- ok. 200 g ugotowanego ryżu z obiadu dzień wcześniej
- wędzony łosoś (kilka plastrów)
- awokado
- kilka łyżek sosu sojowego
- ocet ryżowy
- kolendra lub szczypiorek
- łyżeczka majonezu
- sól
- limonka
- 2 jajka
- odrobina masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do 50 ml wody dodajemy łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i 2 łyżki octu ryżowego i mieszamy. Taką zaprawą doprawiamy ryż, mieszamy i odkładamy do wchłonięcia. Formę do pieczenia wykładamy folią, a następnie przekładamy do niej ryż. Mocno dociskamy, aby pozbyć się powietrza i wkładamy do lodówki na godzinę.
Majonez doprawiamy sokiem z limonki i ewentualnie odrobiną sosu sojowego.
Ryż wyciągamy z folii i kroimy na małe prostokąty wielkości kanapeczek. Każdą oddzielnie obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Chrupiące z zewnątrz smarujemy odrobiną limonkowego majo, układamy na nich kawałki awokado i łososia i skrapiamy sosem sojowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śniadania
Kuchnia międzynarodowa
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W