Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem

Bagietka czosnkowa
Oceń przepis:
283 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z grilla

Składniki:

  • 1 bagietka
  • ½ kostki miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon, pietruszka itp.)
  • ser żółty w plastrach
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miękkie masło rozrabiamy widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła, sporo soli i pieprz.
Bagietkę nacinamy tak, jakbyśmy chcieli ukroić kromkę, ale nie docinamy do spodu pieczywa.
W każde nacięcie wkładamy masło, dokładanie smarujemy z dwóch stron, na koniec wkładamy plastry sera, lub ser starty na tarce.
Całą bagietkę zawijamy przynajmniej dwukrotnie w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego pieca lub na grill. Po ok. 10 -14 minutach powinna być gotowa.
Ważne, by na grillu należy ją obracać co jakiś czas, żeby się nie spaliła od spodu. Podajemy gorącą od razu po przyrządzeniu. Im dłużej trzymana na grillu lub w piecu tym szybciej wysycha.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA