Kopytka z kurkami
Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 20 dag kurek
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- tymianek
- 200 ml śmietany
- pieprz
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do ugotowanych wcześniej i wystudzonych ziemniaków dodać jajko i utrzeć. Dodać mąkę i nadal mieszać. Stolnicę posypać mąką. Z przygotowanej masy formować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić na małe kawałki. Mrożone kurki przelać wrzątkiem. Dzięki temu nie będą gorzkie. Jeśli sos jest przygotowywany ze świeżych grzybów, nie trzeba tego robić. Na maśle podsmażyć na złoto poszatkowaną cebulę, czosnek i zioła. Po chwili dodać kurki i dolać śmietany. Sos dokładnie wymieszać. W tym czasie do gotującej się, lekko osolonej wody wrzucić przygotowane kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię – są gotowe. Kopytka wyjąć z wody łyżką cedzakową na talerz i polać gotowym sosem. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź