Sałatka z zielonej papai
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Przygotowanie:
Składniki:
1 zielona papaja (ok. 180 g), obrana, pokrojona na wiórki
200 g gotowanego boczku, pokrojonego na cienkie plasterki
200 g ugotowanych średniej wielkości krewetek, obranych, przekrojonych wzdłuż na pół
5 drobno pokrojonych listków mięty
5 drobno pokrojonych listków bazylii azjatyckiej
5 drobno pokrojonych listków pachnotki (perilli/shiso)
5 drobno pokrojonych listków kolendry ząbkowanej
1 łyżka prażonych szalotek azjatyckich
1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków
½ łyżeczki prażonych płatków czosnku
1 pokrojona papryczka chili
3 łyżki sosu do maczania na bazie sosu rybnego
Sos do maczania:
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki octu (spirytusowego lub ryżowego)
2 łyżki cukru
125 ml wody
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 posiekane chili
2 łyżki soku z limonki
więcej o ziołach wietnamskich tutaj
Przygotowanie:
Do rondelka wlać sos rybny, ocet i wodę, dodać cukier i wstawić na średni ogień. Wymieszać, podgrzewać, zdjąć z ognia chwilę przedtem, zanim mieszanina zacznie wrzeć. Wystudzić. Wymieszać z czosnkiem, chili i sokiem z limonki. Do dużej miski włożyć wiórki papai, plasterki boczku, zioła i sos do maczania, wymieszać porządnie. Wyłożyć na półmisek, na wierzchu poukładać krewetki. Posypać prażoną szalotką i płatkami prażonego czosnku, chili oraz fistaszkami.
Wskazówka: wiórki papai zanurzyć w zimnej wodzie na 4 minuty, następnie odcedzić. Dzięki temu pozostaną chrupiące.
Przepis pochodzi z programu „Luke Nguyen w Wietnamie”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W