Sałata z dzikich ziół z grillowaną piersią kurczaka

Sałatka z dzikich ziół z grillowaną piersią kurczaka
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 garście ulubionych bądź dostępnych dzikich ziół z pola
  • cebula dymka
  • 2 małe piersi z wiejskiego kurczaka lub jedna duża
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • łyżeczka posiekanej bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Sos:

  • sok z jednej cytryny
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • łyżka posiekanego koperku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z ząbka czosnku, tymianku, bazylii, soku z cytryny, jogurtu oraz przypraw robię marynatę. Pierś z kurczaka oczyszczam z białych błon i kroję pod skosem na grubsze plastry. Wkładam w marynatę, po czym do lodówki na kilka godzin. Po upływie czasu rozgrzewam patelnię grillową i smażę zamarynowane kurczaki. Z cytryny, czosnku, oliwy, brązowego cukru i koperku robię sos, najłatwiejszą metodą jest umieszczenie składników w słoiku i po prostu ich wymieszanie. Gotowego kurczaka rozkładam na talerzach jak carpaccio, na to świeże zioła, a wszystko polewam sosem i posypuję posiekaną dymką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA