Grillowane bakłażany z miso

Grillowane bakłażany z miso
Oceń przepis:
43 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2-4 japońskie bakłażany
  • olej roślinny
  • prażone nasiona sezamu oraz kinome (opcjonalnie)
  • starty imbir (opcjonalnie)
Miso dengaku:
  • 100 g miso hatcho (czerwone miso)
  • 2 łyżki sake
  • 2 łyżki mirinu
  • 2 łyżki cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odkrój górną część bakłażanów i przekrój warzywa wzdłuż na pół. Jeśli chcesz, możesz je moczyć w zimnej wodzie przez 10 minut, by pozbyć się goryczy.

Miso dengaku: wymieszaj wszystkie składniki na gładką pastę. (Jeśli miso jest grudkowate, możesz je utrzeć w moździerzu)

Ponacinaj w kratkę miąższ bakłażanów i posmaruj olejem. Przebij bakłażany metalowymi szpikulcami i grilluj przez 10 minut, aż bakłażany się przyrumienią i zmiękną (można je piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200ºC).

Posmaruj bakłażany grubą warstwą miso dengaku i grilluj dalej, aż miso zrobi się aromatyczne. Powyciągaj szpikulce i posyp warzywa nasionami sezamu albo kinome. Serwuj ze startym imbirem.

Uwaga:
Kinome to młode liście żółtodrzewu amerykańskiego. Jeśli nie możesz ich dostać, użyj drobno posiekanego szczypioru. Smak jest inny, ale cebulkowy aromat szczypioru świetnie komponuje się ze słodkim miso.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA