Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
500 g szprotek
- 200 g bobu
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 200 g mąki
- 1 l wody
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- 1 l oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- świeża mięta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej dno garnka, wlej olej i dodaj masło. Obierz, pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Wrzuć do garnka, kiedy rozpuści się masło. Do zeszklonej cebuli dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zamieszaj, połącz z ugotowanym i obranym wcześniej bobem. Warzywa zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Do drugiego garnka wlej olej. Do pudełka wsyp mąkę z przyprawą i wrzuć świeże szprotki. Potrząśnij zamkniętym pudełkiem. Szprotki wyjmij i wrzuć na mocno rozgrzany olej. Smaż na złoto ok. 3 minuty. Ryby odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ziemniaki w zupie będą ugotowane, wrzuć posiekaną świeżą miętę. Całość zamieszaj i zmiksuj na krem. Podawaj ze smażonymi szprotkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź