Trzykrotnie smażone kara-age
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g udek kurczaka, ze skórą
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sake
- 1 łyżka startego imbiru (tylko sok)
- szczypta cukru
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- japoński majonez i plasterki cytryny, do serwowania
- pieprz shishito, do serwowania
- shichimi tougarashi (japońska mieszanka 7 przypraw), do serwowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój kurczaka na duże, 5 cm kawałki i włóż do miski. Marynuj go w sosie sojowym, sake, soku z imbiru i cukrze przez 15 minut.
Do dużej miski wsyp mąkę i wymieszaj ją z solą. Wyjmij kurczaka z marynaty przy pomocy pałeczek i zanurz go w mące. Pracuj z jednym kawałkiem naraz. Dzięki temu do mąki nie dostanie się zbyt dużo marynaty, a kawałki kurczaka nie będą się ze sobą sklejać.
W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej do 190ºC. Strzepnij nadmiar mąki i wrzuć kurczaka do oleju. Smaż przez minutę. Potem wyciągnij mięso i połóż na kratce na 30 sekund. Wrzuć kurczaka z powrotem do oleju i smaż przez 30 sekund, potem znów połóż na kratce na 30 sekund. Smaż kurczaka przez ostatnie 30 sekund i zostaw go w ciepłym miejscu na 1-2 minuty.
Smaż pieprz shishito w oleju przez minutę. Serwuj kurczaka z cytryną, japońskim majonezem, przyprawami shichimi tougarashi i pieprzem shishito.
Do dużej miski wsyp mąkę i wymieszaj ją z solą. Wyjmij kurczaka z marynaty przy pomocy pałeczek i zanurz go w mące. Pracuj z jednym kawałkiem naraz. Dzięki temu do mąki nie dostanie się zbyt dużo marynaty, a kawałki kurczaka nie będą się ze sobą sklejać.
W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej do 190ºC. Strzepnij nadmiar mąki i wrzuć kurczaka do oleju. Smaż przez minutę. Potem wyciągnij mięso i połóż na kratce na 30 sekund. Wrzuć kurczaka z powrotem do oleju i smaż przez 30 sekund, potem znów połóż na kratce na 30 sekund. Smaż kurczaka przez ostatnie 30 sekund i zostaw go w ciepłym miejscu na 1-2 minuty.
Smaż pieprz shishito w oleju przez minutę. Serwuj kurczaka z cytryną, japońskim majonezem, przyprawami shichimi tougarashi i pieprzem shishito.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W