Trzykrotnie smażone kara-age

Trzykrotnie smażone kara-age
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 400 g udek kurczaka, ze skórą
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sake
  • 1 łyżka startego imbiru (tylko sok)
  • szczypta cukru
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • japoński majonez i plasterki cytryny, do serwowania
  • pieprz shishito, do serwowania
  • shichimi tougarashi (japońska mieszanka 7 przypraw), do serwowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na duże, 5 cm kawałki i włóż do miski. Marynuj go w sosie sojowym, sake, soku z imbiru i cukrze przez 15 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę i wymieszaj ją z solą. Wyjmij kurczaka z marynaty przy pomocy pałeczek i zanurz go w mące. Pracuj z jednym kawałkiem naraz. Dzięki temu do mąki nie dostanie się zbyt dużo marynaty, a kawałki kurczaka nie będą się ze sobą sklejać.

W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej do 190ºC. Strzepnij nadmiar mąki i wrzuć kurczaka do oleju. Smaż przez minutę. Potem wyciągnij mięso i połóż na kratce na 30 sekund. Wrzuć kurczaka z powrotem do oleju i smaż przez 30 sekund, potem znów połóż na kratce na 30 sekund. Smaż kurczaka przez ostatnie 30 sekund i zostaw go w ciepłym miejscu na 1-2 minuty.

Smaż pieprz shishito w oleju przez minutę. Serwuj kurczaka z cytryną, japońskim majonezem, przyprawami shichimi tougarashi i pieprzem shishito.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA