Zupa miso
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 pokrojony por (biała część)
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych łodyg kolendry
- 1 pokrojona marchewka
- pół pokrojonej rzodkwi
- 1 filiżanka brokułu
- 2-3 saszetki dashi
- 1 arkusz kombu
- 4 pokrojone shiitake
- 1 łyżka tamari
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pół filiżanki pasty miso
- pół bloczka miękkiego tofu
- 2 posiekane dymki
- 1 filiżanka natki kolendry
- pół arkusza nori pokrojonego w paski
- 1 paczka bezglutenowego makaronu ryżowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
Pory podsmażyć na oliwie. Dodać imbir, czosnek i łodygi kolendry. Smażyć do miękkości. Dodać marchewkę i rzodkiew. Wlać 500 ml wody, dodać dashi, kombu i grzyby. Gotować, aż warzywa zmiękną, dodać brokuły.
Zdjąć z ognia i dodać pastę miso. Nie gotować jej, bo temperatura niszczy enzymy. Wlać tamari, sos rybny i olej sezamowy.
Makaron przełożyć do miseczek i przybrać kawałkami tofu. Zalać bulionem, posypać dymką, natką kolendry i nori.
Pory podsmażyć na oliwie. Dodać imbir, czosnek i łodygi kolendry. Smażyć do miękkości. Dodać marchewkę i rzodkiew. Wlać 500 ml wody, dodać dashi, kombu i grzyby. Gotować, aż warzywa zmiękną, dodać brokuły.
Zdjąć z ognia i dodać pastę miso. Nie gotować jej, bo temperatura niszczy enzymy. Wlać tamari, sos rybny i olej sezamowy.
Makaron przełożyć do miseczek i przybrać kawałkami tofu. Zalać bulionem, posypać dymką, natką kolendry i nori.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W