Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Polenta:
- 3 łyżki oliwy albo 75 g masła
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego albo mleka
- 150 g drobnej polenty
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 150 g startego parmezanu
- 100 g gorgonzoli
- sól i pieprz
Grzyby:
- 8 grzybów dowolnego gatunku
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- oliwa
- 100 g masła
- 5 liście szałwii
- 1 posiekany pęczek szczypiorku
- 1 posiekany pęczek natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polenta: Na rozgrzanej oliwie albo maśle zeszklić cebulę i czosnek. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając powoli wsypywać polentę. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć płomień. Gotować 5-10 minut mieszając co jakiś czas. Masa musi być gładka i kremowa. Zdjąć z ognia, dodać zioła, ser, wymieszać i doprawić do smaku. Grzyby: Na stopionym maśle podsmażyć cebulę, czosnek i liście szałwii. Wrzucić grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Zrumienione grzyby zdjąć z ognia, dodać pietruszkę i szczypiorek. Na talerz nałożyć porcję polenty i przybrać ją grzybami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grzybów
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W