Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami

Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Polenta:
  • 3 łyżki oliwy albo 75 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego albo mleka
  • 150 g drobnej polenty
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 150 g startego parmezanu
  • 100 g gorgonzoli
  • sól i pieprz
Grzyby:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polenta: Na rozgrzanej oliwie albo maśle zeszklić cebulę i czosnek. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając powoli wsypywać polentę. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć płomień. Gotować 5-10 minut mieszając co jakiś czas. Masa musi być gładka i kremowa. Zdjąć z ognia, dodać zioła, ser, wymieszać i doprawić do smaku. Grzyby: Na stopionym maśle podsmażyć cebulę, czosnek i liście szałwii. Wrzucić grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Zrumienione grzyby zdjąć z ognia, dodać pietruszkę i szczypiorek. Na talerz nałożyć porcję polenty i przybrać ją grzybami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA