Congee z grzybami shiitake i gomashio
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 filiżanka brązowego ryżu
- 500 ml wody albo bulionu jarzynowego
- 1 filiżanka pokrojonych grzybów shiitake
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka gomashio (uprażony sezam wymieszany z solą morską w proporcjach 3:1)
- 1 łyżeczka octu umeboshi
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż kilkakrotnie opłukać, zalać wodą i odstawić na całą noc. Odcedzić.
Do garnka o grubym dnie wlać 500 ml wody albo bulionu. Dodać ryż, grzyby i imbir. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny mieszając co jakiś czas. Powinna powstać gęsta zupa. Jeśli trzeba, w trakcie gotowania dolać trochę wody.
Przed podaniem wlać ocet i posypać zupę gomashio.
Do garnka o grubym dnie wlać 500 ml wody albo bulionu. Dodać ryż, grzyby i imbir. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny mieszając co jakiś czas. Powinna powstać gęsta zupa. Jeśli trzeba, w trakcie gotowania dolać trochę wody.
Przed podaniem wlać ocet i posypać zupę gomashio.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W