Polenta
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 3 szklanki wywaru drobiowego
- 50 gramów masła
- 1 ½ polenty błyskawicznej
- 2 łyżeczki soli
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego białego pieprzu
- 1 szklanka drobno startego parmezanu
Do podania (opcjonalnie):
- oliwa ziołowa lub masło szałwiowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko, wywar i masło zagotować w dużym garnku o grubym dnie. Powoli wsypać polentę, cały czas mieszać. Dodać sól, gałkę i pieprz. Mieszać, aż całość się zagotuje i zgęstnieje, następnie gotować 3-4 minuty.
Zdjąć z ognia dodać parmezan, wymieszać. Przełożyć na półmisek. Skropić oliwą ziołową lub masłem szałwiowym i od razu podawać. To co zostanie, można schłodzić, a kiedy stężeje, pokroić i grillować, smażyć lub piec.
Zdjąć z ognia dodać parmezan, wymieszać. Przełożyć na półmisek. Skropić oliwą ziołową lub masłem szałwiowym i od razu podawać. To co zostanie, można schłodzić, a kiedy stężeje, pokroić i grillować, smażyć lub piec.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W