Wytrawne kebaby jogurtowe i chutney z bazylii
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 2,75 kg jogurtu greckiego
- 330 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego
- 22 średnie kromki białego chleba, pokruszonego
- 390 g mąki z ciecierzycy
- 6 średnich cebul, drobno posiekanych
- 22 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
- 110 g imbiru, obranego i drobno posiekanego
- 5-10 zielonych chilli, posiekanych
- 3½ papryki czerwonej, drobno posiekanej
- sól i czarny pieprz do smaku
- 11 łyżeczek garam masala
- 9 łyżeczek prażonego kminu rzymskiego w proszku
- 33 łyżki oleju roślinnego
Chutney z bazylią:
- 1 pęczek świeżej bazylii, liście zerwane i umyte
- 2 duże garście świeżej kolendry, liści i łodyg
- 20 pistacji
- 1 mały ząbek czosnku, obrany
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżki wody
- 1-1¼ łyżeczki soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsyp mąkę z ciecierzycy na patelnię i upraż ją na średnim ogniu. Mieszaj często i poczekaj, aż mąka zrobi się złocista, około 4-5 minut. Przełóż do dużej miski.
Wyczyść patelnię i rozgrzej na niej 1,5 łyżki oleju. Dodaj cebulę i ją zeszklij. Dodaj czosnek, imbir i sól i smaż, aż przestaniesz czuć zapach surowego czosnku, 40-50 sekund. Dodaj garam masala i kmin rzymski. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mąkę z ciecierzycy, jogurt, ser, ¾ porcji bułki tartej, czerwoną paprykę, zieloną chili i czarny pieprz. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku. Masa powinna być kremowa, ale na tyle zwarta, żeby dało się z niej formować kulki. Jeśli nie, dodaj więcej bułki tartej. Wytrzyj patelnię.
Rozgrzej połowę pozostałego oleju w rondlu. Formuj z mieszanki małe kulki, spłaszczaj i smaż na patelni. Następnie zmniejsz ogień i smaż, aż spód zrobi się brązowy i chrupiący. Przewróć i drugą stronę usmaż tak samo. Gotowe kebaby kładź na ręczniku papierowym. Serwuj od razu z chutneyem z bazylii.
Aby zrobić chutney z bazylii zmieszaj wszystkie składniki na gładką pastę, dodaj odpowiednią ilość wody, aby chutney był gęsty i kremowy. Dopraw i podawaj.
Wyczyść patelnię i rozgrzej na niej 1,5 łyżki oleju. Dodaj cebulę i ją zeszklij. Dodaj czosnek, imbir i sól i smaż, aż przestaniesz czuć zapach surowego czosnku, 40-50 sekund. Dodaj garam masala i kmin rzymski. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mąkę z ciecierzycy, jogurt, ser, ¾ porcji bułki tartej, czerwoną paprykę, zieloną chili i czarny pieprz. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku. Masa powinna być kremowa, ale na tyle zwarta, żeby dało się z niej formować kulki. Jeśli nie, dodaj więcej bułki tartej. Wytrzyj patelnię.
Rozgrzej połowę pozostałego oleju w rondlu. Formuj z mieszanki małe kulki, spłaszczaj i smaż na patelni. Następnie zmniejsz ogień i smaż, aż spód zrobi się brązowy i chrupiący. Przewróć i drugą stronę usmaż tak samo. Gotowe kebaby kładź na ręczniku papierowym. Serwuj od razu z chutneyem z bazylii.
Aby zrobić chutney z bazylii zmieszaj wszystkie składniki na gładką pastę, dodaj odpowiednią ilość wody, aby chutney był gęsty i kremowy. Dopraw i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W