Wytrawne kebaby jogurtowe i chutney z bazylii

Wytrawne kebaby jogurtowe i chutney z bazylii
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 2,75 kg jogurtu greckiego
  • 330 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego
  • 22 średnie kromki białego chleba, pokruszonego
  • 390 g mąki z ciecierzycy
  • 6 średnich cebul, drobno posiekanych
  • 22 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 110 g imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • 5-10 zielonych chilli, posiekanych
  • 3½ papryki czerwonej, drobno posiekanej
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 11 łyżeczek garam masala
  • 9 łyżeczek prażonego kminu rzymskiego w proszku
  • 33 łyżki oleju roślinnego
Chutney z bazylią:
  • 1 pęczek świeżej bazylii, liście zerwane i umyte
  • 2 duże garście świeżej kolendry, liści i łodyg
  • 20 pistacji
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżki wody
  • 1-1¼ łyżeczki soku z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp mąkę z ciecierzycy na patelnię i upraż ją na średnim ogniu. Mieszaj często i poczekaj, aż mąka zrobi się złocista, około 4-5 minut. Przełóż do dużej miski.

Wyczyść patelnię i rozgrzej na niej 1,5 łyżki oleju. Dodaj cebulę i ją zeszklij. Dodaj czosnek, imbir i sól i smaż, aż przestaniesz czuć zapach surowego czosnku, 40-50 sekund. Dodaj garam masala i kmin rzymski. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mąkę z ciecierzycy, jogurt, ser, ¾ porcji bułki tartej, czerwoną paprykę, zieloną chili i czarny pieprz. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku. Masa powinna być kremowa, ale na tyle zwarta, żeby dało się z niej formować kulki. Jeśli nie, dodaj więcej bułki tartej. Wytrzyj patelnię.

Rozgrzej połowę pozostałego oleju w rondlu. Formuj z mieszanki małe kulki, spłaszczaj i smaż na patelni. Następnie zmniejsz ogień i smaż, aż spód zrobi się brązowy i chrupiący. Przewróć i drugą stronę usmaż tak samo. Gotowe kebaby kładź na ręczniku papierowym. Serwuj od razu z chutneyem z bazylii.

Aby zrobić chutney z bazylii zmieszaj wszystkie składniki na gładką pastę, dodaj odpowiednią ilość wody, aby chutney był gęsty i kremowy. Dopraw i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA