Pappardelle con spinachi
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 g pappardelle
- 2 ząbki czosnku
- 25-30 g masła
- 150 ml śmietanki 30-36 %
- 250 g świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- skórka starta z ½ cytryny lub limonki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2-3 kopiaste łyżki startego parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od wrzucenia makaronu do osolonego wrzątku. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i jak tylko się rozpuści dodajemy do niego czosnek pokrojony w plastry, krótko razem podgrzewamy i wrzucamy listki szpinaku. Doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dolewamy śmietanę i dodajemy świeżo startą skórkę z cytryny. Podgrzewamy jeszcze chwilę i przekładamy na patelnię ugotowany makaron. Dodajemy ser, pokrojone na pół pomidorki, krótko mieszamy i od razu serwujemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W