Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca

Ciastka czekoladowe
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 250 g masła
  • 190 g cukru trzcinowego muscovado (lub melasy)
  • 1 g soli
  • białka z 3 jaj
  • 310 g mąki pszennej
  • 4 g sody oczyszczonej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 250 g czekolady 60%
  • 60 g prażonego ziarna kakaowca

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj rózgą miękkie masło z cukrem i solą.
Dodaj białka, wlewając je do masy małymi porcjami. Cały czas mieszaj.
Pozostałe sypkie produkty wymieszaj ze sobą i przesiej. Następnie dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Czekoladę posiekaj na kawałki wielkości ziarna grochu i dodaj pod koniec mieszania masy razem z ziarnem kakaowym.
Ciasto uformuj w walec, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto pokrój w plastry i rozłóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 15-16 minut w temperaturze 160-170 stopni w piekarniku z termoobiegiem lub w piekarniku statycznym w temp. 200-210 stopni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA