Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia ukraińska
Składniki:
- 1 duży burak
- 1 duża marchew
- seler
- pietruszka
- 1 cebula
- kapusta biała świeża
- czosnek
- przecier pomidorowy
- 2 ziemniaki średnie
- masło
- ocet balsamiczny
- natka pietruszki
Pampuszki:
- mąka 300 g
- woda
- sól
- cukier 1 łyżka
- drożdże świeże 10 g
- olej 30 g
- oliwa z oliwek 100 g + 3 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Robię ciasto na "pampuszki". Do ciepłej wody dodaję drożdże, cukier i ok. 60 g mąki, odstawiam to na ok. 30 min w ciepłe miejsce. W tym czasie obieram i kroję w zapałkę warzywa, ziemniaki w średnią kostkę. Warzywa wrzucam do garnka z gotującą się wodą, buraki na rozgrzaną patelnię z masełkiem. Wracam do ciasta. Dodaję do niego sól, jajko i resztę mąki, zagniatam, na końcu dodaję olej albo oliwę. Odstawiam w ciepłe miejsce, na ok. 1 godz. Ciasto musi podwoić objętość. Kiedy buraczki będą miękie dodaję do nich ocet balsamico i przecier pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilę. Dodaję buraczki do gotujących się warzyw. Gotuję wszystko razem ok. 7 - 10 min, na końcu dodaję rozgnieciony czosnek i pietruszkę. Z ciasta robię małe kulki, wykładam na blachę i piekę ok. 20 min przy temp. 200 C. Rozgniatam czosnek, dodaję do niego sól, zalewam oliwą. Gotowe pampuszki polewam oliwą z czosnkiem. Barszcz podaję ze śmietaną (kwaśną) i bułeczkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W