Kapuśniak ze słodkiej kapusty, smażonych pomidorów i soczewicy na gęsinie

Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Zupy, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Wywar:
- 2 skrzydła gęsie
- 1 szyjka gęsia
- 1 włoszczyzna
- 4 łyżki oliwy
- 3 duże suszone grzyby
- kilka gałązek świeżego majeranku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
Kapuśniak:
- pół główki kapusty, najlepiej włoskiej lub młodej
- 5 startych ząbków czosnku
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- 1 duża cebula, posiekana w piórka
- ćwierć szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- ½ szklanki soczewicy zielonej
- 5 dojrzały pomidorów, obranych że skórki
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka kolendry
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Obraną włoszczyznę, skrzydła i szyjkę umieść w brytfance. Polej oliwą i piecz 15 min. w 250 stopniach C.
Gdy wszystko się upiecze, przerzuć to do dużego gara i dodaj pozostałe składniki. Dolej 5 l wody i wolno gotuj na małym ogniu.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa się przyrumienią, dodaj pokrojone w ósemki lub dużą kostkę pomidory. Smaż, aż woda odparuje.
Dodaj posiekaną w małe kawałki kapustę oraz soczewicę. Duś wszystko około 10 min na średnim ogniu i dodaj przyprawy oraz sól. Całość zalej przygotowanym wywarem i gotuj około 40 min., żeby kapusta zmiękła. Dopraw koperkiem i sokiem z cytryny
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź