Jesienny krem z topinamburu
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 70 dag topinamburu
- 1 kolba kukurydzy
- 2 x duży por
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l mleka
- łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki masła 82%
- skórka i sok z jednej cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Paluszki chlebowe:
- 20 g drożdży
- ¾ szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mleka
- łyżeczka soli i cukru
- 3-4 szklanki mąki
- łyżeczka czarnuszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion, do niego włóż topinambur, kukurydzę i gotuj aż będzie półmiękkie. Wyciągnij kukurydzę i za pomocą noża zetnij ziarna. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż na nim posiekanego pora, ziarna kukurydzy i czosnek, gdy już się zarumieni dodaj sok i skórkę z cytryny i sól. Warzywa dodaj do bulionu z topinamburem, dolej mleko, gotuj aż topinambur będzie miękki. Całość lekko ostudź i przełóż do blendera. Dodaj chrzan, sól, pieprz i miksuj na delikatny krem. Teraz krem przetrzyj przez sito i wstaw na ogień. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Drożdże włóż do dużej miski i rozpuść w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mleko, sól i cukier. Do wszystkiego dodawaj mąki wciąż wyrabiając. Powinno powstać gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Ciasto rozwałkuj. Posyp uprażoną czarnuszką i pokrój na 0,5 cm paski. Piekarnik nagrzej do 250 stopni C i na pergaminie włóż do niego paluchy. Piecz aż lekko się zarumienią i wyrosną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W