Tarta razowa ze szpinakiem
Oceń przepis:
Składniki:
- po 100 g mąki pszennej i mąki razowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Farsz:
- 100 ml śmietany 22%
- 2 jaja
- ser feta
- szpinak
- 5 suszonych pomidorów
- oliwki czarne i zielone
- czosnek
- gałka muszkatołowa
- świeże zioła
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, do którego wbijamy jajo. Solimy, mąkę obsypujemy proszkiem do pieczenia i na rantach układamy kawałki zimnego masła. Całość zarabiamy nożem tworząc kruszonkę, którą szybko zagniatamy w kulę. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy, dodajemy czosnek, gałkę, sól i pieprz. Mieszamy z pokrojonymi pomidorami, oliwkami. Robimy zalewę jajeczną: jaja łączymy ze śmietaną, przyprawiamy, dodajemy starty ser, do szpinaku dodajemy pokrojoną fetę i rozkładamy na cieście. Pieczemy ok. 45 min w temp 180 st.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Tarty
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W