Tarta na cieście francuskim z wędzoną makrelą, gruszką i serem Lazur
Oceń przepis:
Składniki:
- ciasto francuskie
- 100 ml śmietany 22%
- 2 jaja
- ok. 60 g sera żółtego
- 1 op. sera pleśniowego typu Lazur
- mięso z 1 wędzonej makreli
- 1 gruszka
- tymianek świeży np. cytrynowy
- papryka ostra mielona
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wykładamy do formy, nakłuwamy lekko widelcem i wkładamy na ok. 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. Na cieście kładziemy papier z czymś ciężkim (fasola, inna forma do ciasta), przypiekamy i studzimy chwilę, zanim nałożymy farsz. Gruszki obieramy i kroimy na kawałki, ser pleśniowy w kostkę, a żółty ścieramy na tarce. Makrelę dzielimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy równomiernie na spodzie, dodajemy gruszkę, posypujemy tymiankiem i polewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 20-30 minut w temp. 200 st.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W