Quiche lorraine
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nałożenie:
- 200 ml śmietany 22%
- 2 jaja
- ok. 180 g boczku wędzonego
- ok. 60 g sera Gruyère lub cheddar
- cebula lub biała cześć pora
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, do którego wbijamy jajo. Ciasto solimy, mąkę obsypujemy proszkiem do pieczenia i na rantach układamy kawałki zimnego masła. Całość zarabiamy nożem tworząc kruszonkę, którą szybko zagniatamy w kulę. Możemy również wszystkie składniki wrzucić do malaksera albo przygotować ciasto w robocie planetarnym. Następnie całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Boczek kroimy w paski, cebulę w półplasterki. Przesmażamy boczek, ściągamy z patelni i na tym tłuszczu dusimy cebulę. Ser ścieramy na tarce.
Jaja łączymy ze śmietaną, przyprawiamy, dodajemy starty ser. Ciasto rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem, możemy obsypać bułką tartą. Wykładamy ciasto, dociskamy i spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy boczek i cebulę, całość zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź