Tarta lotaryńska
Oceń przepis:
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Farsz:
- 100 ml śmietany 22%
- 2 jaja
- ok. 180 g boczku wędzonego
- 2 cebule lub 2 pory
- ok. 60 g sera gruyere lub cheddar
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- bułka tarta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek do którego wbijamy jajko. Ciasto solimy, mąkę obsypujemy proszkiem do pieczenia i na rantach układamy kawałki zimnego masła. Całość zarabiamy nożem tworząc kruszonkę, którą szybko zagniatamy w kulę. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Boczek kroimy w paski, cebulę lub pora w półplasterki. Przesmażamy boczek, ściągamy z patelni i na tym tłuszczu dusimy cebulę. Ser ścieramy na tarce. Jaja łączymy ze śmietaną, przyprawiamy, dodajemy starty ser. Ciasto rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem, możemy obsypać bułką tartą. Wykładamy ciasto, dociskamy i spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy boczek i cebulę, całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Tarty
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W