Tarta lotaryńska

Tarta lotaryńska
Oceń przepis:
129 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek do którego wbijamy jajko. Ciasto solimy, mąkę obsypujemy proszkiem do pieczenia i na rantach układamy kawałki zimnego masła. Całość zarabiamy nożem tworząc kruszonkę, którą szybko zagniatamy w kulę. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Boczek kroimy w paski, cebulę lub pora w półplasterki. Przesmażamy boczek, ściągamy z patelni i na tym tłuszczu dusimy cebulę. Ser ścieramy na tarce. Jaja łączymy ze śmietaną, przyprawiamy, dodajemy starty ser. Ciasto rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem, możemy obsypać bułką tartą. Wykładamy ciasto, dociskamy i spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy boczek i cebulę, całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA