Tarta z kurczakiem, sałatą rzymską i śliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 3 żółtka
- jajko
- 200 g masła
- sól
- kminek mielony
- gałka muszkatołowa
włoszczyzna
2 cebule czerwone
- sałata rzymska
- 10 śliwek czerwonych (np. węgierek)
- 2 jabłka
- koperek
Sos:
- śmietana 30%
- 6 całych jajek
- 300 g sera żółtego
- musztarda
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto kruche. Do miksera wsypujemy mąkę, szczyptę soli, pieprz i kminek mielony, dodajemy jajka i miękkie masło. Możemy też zagnieść ciasto ręcznie. Zawijamy w folię i odstawiamy na bok.
Wylepiamy ciastem formę do tarty i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20 minut.
Piersi kurczaka gotujemy w całości z włoszczyzną.
Przygotowujemy farsz do tarty. Przesmażamy na maśle cebulę, jabłko, sól, pieprz i gałkę. Na koniec dodajemy pokrojoną sałatę rzymską. Dodajemy świeże, pokrojone śliwki.
Ser ścieramy na tarce, jajka łączymy w misce ze śmietaną, dodajemy ser. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kurczaka wyjmujemy z bulionu, rwiemy na kawałki. Kurczaka i kapustę wraz z owocami wykładamy na tartę i na koniec wszystko zalewamy jajkami ze śmietaną. Pieczemy ponownie, tym razem około 40 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Wylepiamy ciastem formę do tarty i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20 minut.
Piersi kurczaka gotujemy w całości z włoszczyzną.
Przygotowujemy farsz do tarty. Przesmażamy na maśle cebulę, jabłko, sól, pieprz i gałkę. Na koniec dodajemy pokrojoną sałatę rzymską. Dodajemy świeże, pokrojone śliwki.
Ser ścieramy na tarce, jajka łączymy w misce ze śmietaną, dodajemy ser. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kurczaka wyjmujemy z bulionu, rwiemy na kawałki. Kurczaka i kapustę wraz z owocami wykładamy na tartę i na koniec wszystko zalewamy jajkami ze śmietaną. Pieczemy ponownie, tym razem około 40 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W