Naleśniki starokornickie

Naleśniki kornickie na słodko
Oceń przepis:
74 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Farsz:
  • 20 dag zmielonego sera (najlepiej twaróg wiejski)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • wanilia i cynamon do smaku.
Sos śmietanowy:
  • duże opakowanie śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii
  • 2 łyżki startej skórki z pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce połącz mleko, wodę, 2 żółtka i 3 dag masła roztopionego.
Mąki dosyp tyle, żeby ciasto było lejące. Na koniec dodaj pianę z dwóch jajek. Ciasto delikatnie wymieszaj.
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub smalcu.
Po usmażeniu posmaruj naleśniki farszem serowym. W misce utrzyj żółtka z cukrem. Następnie dodaj zmielony twaróg, odrobinę cynamonu i ziarna wanilii. Farsz dokładnie wymieszaj.
Naleśniki smaruj farszem serowym i składaj w trójkąty. Następie podsmaż je na maśle. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem śmietanowym.
Do śmietany dodaj sok z limonki, cukier, skórkę z pomarańczy i mód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA