Szczupak po polsku

Szczupak po polsku
Oceń przepis:
100 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • Składniki:
  • 150 g dzwonka ze szczupaka

Sos:

  • 30 g grochu, namoczonego w wodzie przez 6 godz.
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 25 g białego chleba
  • 2 jajka
  • 60 g wina
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 15 g imbiru
  • 0,1 g szafranu
  • 30 g cukru
  • 50 g masła
  • 0,5 g świeżo startej gałki muszkatołowej
  • rukiew wodna (lub inne zioło do dekoracji)
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie szczupaka:
Oczyść szczupaka, pokrój w dzwonka i posól.

Przygotowanie sosu:
Cebulę i pietruszkę obierz i pokrój drobno. Następnie wrzuć do rondla i podsmaż na maśle. Do rondla dodaj groch i dolej wino. Dosyp szczyptę szafranu i dodaj pieprz czarny. Zetrzyj do rondla gałkę muszkatołową i imbir. Po 10 minutach, gdy groch już rozmięknie, zmiksuj sos na gładką masę. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne 10 minut, aż szczupak będzie miękki. Wyłóż na talerz rybę, a do sosu dodaj dwa jajka. Wymieszaj sos, aż uzyska właściwą konsystencję i stanie się gęstszy. Dosól sos do smaku i polej nim szczupaka. Udekoruj rukwią wodną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA