Szczupak po polsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Składniki:
- 150 g dzwonka ze szczupaka
Sos:
- 30 g grochu, namoczonego w wodzie przez 6 godz.
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 25 g białego chleba
- 2 jajka
- 60 g wina
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 15 g imbiru
- 0,1 g szafranu
- 30 g cukru
- 50 g masła
- 0,5 g świeżo startej gałki muszkatołowej
- rukiew wodna (lub inne zioło do dekoracji)
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie szczupaka:
Oczyść szczupaka, pokrój w dzwonka i posól.
Przygotowanie sosu:
Cebulę i pietruszkę obierz i pokrój drobno. Następnie wrzuć do rondla i podsmaż na maśle. Do rondla dodaj groch i dolej wino. Dosyp szczyptę szafranu i dodaj pieprz czarny. Zetrzyj do rondla gałkę muszkatołową i imbir. Po 10 minutach, gdy groch już rozmięknie, zmiksuj sos na gładką masę. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne 10 minut, aż szczupak będzie miękki. Wyłóż na talerz rybę, a do sosu dodaj dwa jajka. Wymieszaj sos, aż uzyska właściwą konsystencję i stanie się gęstszy. Dosól sos do smaku i polej nim szczupaka. Udekoruj rukwią wodną.
Oczyść szczupaka, pokrój w dzwonka i posól.
Przygotowanie sosu:
Cebulę i pietruszkę obierz i pokrój drobno. Następnie wrzuć do rondla i podsmaż na maśle. Do rondla dodaj groch i dolej wino. Dosyp szczyptę szafranu i dodaj pieprz czarny. Zetrzyj do rondla gałkę muszkatołową i imbir. Po 10 minutach, gdy groch już rozmięknie, zmiksuj sos na gładką masę. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne 10 minut, aż szczupak będzie miękki. Wyłóż na talerz rybę, a do sosu dodaj dwa jajka. Wymieszaj sos, aż uzyska właściwą konsystencję i stanie się gęstszy. Dosól sos do smaku i polej nim szczupaka. Udekoruj rukwią wodną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
Potrawy wigilijne
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W