Pieczona dorada z ciecierzycą w sosie tahini
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 dorada (około 300 g)
- 2-3 szczypty ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Ciecierzyca:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 puszki ciecierzycy
- 4 łyżki pasty tahini
- woda
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180º C.
Doradę oczyść i natnij z każdej strony. Wymieszaj ze sobą obie papryki, sól, pieprz, oliwę, przeciśnięty czosnek i miód. Natrzyj tym rybę z zewnątrz i w środku. Ułóż na blaszce i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
W tym czasie na patelni na oleju podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Podsmaż przez chwilę i dodaj ciecierzycę oraz pastę tahini. Wymieszaj i podlej wodą do konsystencji gęstego sosu. Duś około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Upieczoną rybę podawaj z ciecierzycą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W