Wędzone słońce
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 7)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Śledzie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 3 łyżki masła
- 8 brukselek
- 2 jabłka
- 4 wędzone śledzie bałtyckie (filety)
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 żółtka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Chleb porwać na małe kawałki i usmażyć na złoto na dwóch łyżkach masła. Grzanki wyłożyć na kawałek ręcznika kuchennego.
Brukselki podzielić na listki. Jabłka pokroić w centymetrową kostkę. Na małym ogniu delikatnie podsmażyć listki brukselki i jabłka na łyżce masła – nie smażyć zbyt długo ani na zbyt mocnym ogniu, mają zachować jędrność i kruchość.
Filety śledziowe pokroić na 2-cm kawałki.
Wyłożyć na talerze grzanki, na nich umieścić kawałki śledzia i brukselkę z jabłkiem, formując pierścień, posypać szczypiorkiem. Na środku położyć surowe żółtko.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W