Wędzone słońce

Wędzone słońce
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 7)
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Śledzie
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 3 łyżki masła
  • 8 brukselek
  • 2 jabłka
  • 4 wędzone śledzie bałtyckie (filety)
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 żółtka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chleb porwać na małe kawałki i usmażyć na złoto na dwóch łyżkach masła. Grzanki wyłożyć na kawałek ręcznika kuchennego.

Brukselki podzielić na listki. Jabłka pokroić w centymetrową kostkę. Na małym ogniu delikatnie podsmażyć listki brukselki i jabłka na łyżce masła – nie smażyć zbyt długo ani na zbyt mocnym ogniu, mają zachować jędrność i kruchość.

Filety śledziowe pokroić na 2-cm kawałki.
Wyłożyć na talerze grzanki, na nich umieścić kawałki śledzia i brukselkę z jabłkiem, formując pierścień, posypać szczypiorkiem. Na środku położyć surowe żółtko.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA