Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką

Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Śledzie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarna gorczycy. Do gotującej się zalewy wsyp cukier, sól i dorzuć plastry cebuli. Gotuj około 3 - 4 minut, aby cebula się tylko zaparzyła. Połowę zalewy odlej i odstaw do przestygnięcia. Do pozostałej gorącej zalewy wrzuć połówki śliwek, aby poleżakowały.
Zimną zalewą zalej wypłukane kilkakrotnie śledzie i odstaw. Goździki pokrusz na drobniejsze ka-wałki i podgrzej na suchej patelni. Do ciepłych gozdzików dodaj olej Kujawski 3 ziarna. Odstaw do wystudzenia, olej będzie miał mocny aromat goździka. Pokrojone w plastry jabłka przesmaż na maśle na złoty kolor, ułóż na talerzu, obok ułóż cząstki śliwek i kawałki śledzia. Danie udekoruj listkami roszponki i skrop olejem goździkowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA