Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Polska ze smakiem (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Śledzie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 6 filetów ze śledzia
- 2 szkl. wody
- 1 szkl. octu spirytusowego
- 4 łyżki cukru
- 0,5 łyżki soli
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna gorczycy
- cebula
- 5 śliwek
- 4 polskie jabłka
- cytryna
- 5 ziaren goździków
- 50 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
- łyżka masła
- roszponka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarna gorczycy. Do gotującej się zalewy wsyp cukier, sól i dorzuć plastry cebuli. Gotuj około 3 - 4 minut, aby cebula się tylko zaparzyła. Połowę zalewy odlej i odstaw do przestygnięcia. Do pozostałej gorącej zalewy wrzuć połówki śliwek, aby poleżakowały.
Zimną zalewą zalej wypłukane kilkakrotnie śledzie i odstaw. Goździki pokrusz na drobniejsze ka-wałki i podgrzej na suchej patelni. Do ciepłych gozdzików dodaj olej Kujawski 3 ziarna. Odstaw do wystudzenia, olej będzie miał mocny aromat goździka. Pokrojone w plastry jabłka przesmaż na maśle na złoty kolor, ułóż na talerzu, obok ułóż cząstki śliwek i kawałki śledzia. Danie udekoruj listkami roszponki i skrop olejem goździkowym.
Zimną zalewą zalej wypłukane kilkakrotnie śledzie i odstaw. Goździki pokrusz na drobniejsze ka-wałki i podgrzej na suchej patelni. Do ciepłych gozdzików dodaj olej Kujawski 3 ziarna. Odstaw do wystudzenia, olej będzie miał mocny aromat goździka. Pokrojone w plastry jabłka przesmaż na maśle na złoty kolor, ułóż na talerzu, obok ułóż cząstki śliwek i kawałki śledzia. Danie udekoruj listkami roszponki i skrop olejem goździkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Kuchnia polska
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W