Łosoś sous-vide z marynowanym ogórkiem, galaretką wasabi oraz kurzem z herbaty matcha
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- Składniki:
- 80 g filetu z łososia
- Marynata do łososia na 1 kg fileta:
- 50 g soli
- 50 g cukru
- starta skórka z jednej cytryny
Olej do łososia:
- 100 g oliwy extra vergine
- starta skórka z jednej cytryny
- Marynowany ogórek:
- 100 g ogórka świeżego bez skórki
- 5 g soli
- Gastric do ogórka:
- 100 g cukru
- 100 g octu białego winnego
Galaretka wasabi:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g skórki z ogórka
- 20 g wasabi w paście
- 1 listek żelatyny na 100 g
- sok z jednej cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurz z zielonej herbaty matcha:
100 g maltodekstryny (dostępna w sklepach internetowych)
10 g zielonej herbaty (dostępna w sklepach z produktami azjatyckimi)
gwiazdnica pospolita lub rukola
Olej do łososia:
Wszystkie składniki podgrzej do temperatury 80 stopni C i gotuj przez ok. 2 godziny, następnie je odcedź.
Łosoś:
Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty (sok z cytryny, sól, cukier), zamarynuj rybę na 1 godzinę. Po tym czasie obmyj ją i poporcjuj. Przygotowany olej do łososia wlej do rondla, podgrzej tak, aby temperatura wynosiła 42 stopnie (zmierz termometrem), włóż łososia do rondla i gotuj przez 12 minut.
Marynowany ogórek:
Zamarynuj ogórka w soli na 30 minut, po czym go obmyj.
Gastric do ogórka:
Ogórka zaraz po zamarynowaniu i obmyciu wrzuć do wcześniej przygotowanego gastricu czyli mikstury octu z cukrem.
Galaretka wasabi:
Wszystkie składniki, oprócz żelatyny, zmiksuj w mikserze na gładką masę, wszystko przecedź, dodaj namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i podgrzej delikatnie na ogniu, aż listki się rozpuszczą. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Kurz z zielonej herbaty matcha:
Wymieszaj wszystko i gotowe. Jeśli nie masz maltodekstryny, możesz użyć samej zielonej herbaty, ale w niewielkiej ilości, gdyż ma ostry smak i jest bardzo esencjonalna. Wysyp na talerz kurz z zielonej herbaty, dodaj ogórka i galaretkę wasabi, na środek połóż łososia. Udekoruj wszystko gwiazdnicą pospolitą.
100 g maltodekstryny (dostępna w sklepach internetowych)
10 g zielonej herbaty (dostępna w sklepach z produktami azjatyckimi)
gwiazdnica pospolita lub rukola
Olej do łososia:
Wszystkie składniki podgrzej do temperatury 80 stopni C i gotuj przez ok. 2 godziny, następnie je odcedź.
Łosoś:
Wymieszaj wszystkie składniki do marynaty (sok z cytryny, sól, cukier), zamarynuj rybę na 1 godzinę. Po tym czasie obmyj ją i poporcjuj. Przygotowany olej do łososia wlej do rondla, podgrzej tak, aby temperatura wynosiła 42 stopnie (zmierz termometrem), włóż łososia do rondla i gotuj przez 12 minut.
Marynowany ogórek:
Zamarynuj ogórka w soli na 30 minut, po czym go obmyj.
Gastric do ogórka:
Ogórka zaraz po zamarynowaniu i obmyciu wrzuć do wcześniej przygotowanego gastricu czyli mikstury octu z cukrem.
Galaretka wasabi:
Wszystkie składniki, oprócz żelatyny, zmiksuj w mikserze na gładką masę, wszystko przecedź, dodaj namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i podgrzej delikatnie na ogniu, aż listki się rozpuszczą. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Kurz z zielonej herbaty matcha:
Wymieszaj wszystko i gotowe. Jeśli nie masz maltodekstryny, możesz użyć samej zielonej herbaty, ale w niewielkiej ilości, gdyż ma ostry smak i jest bardzo esencjonalna. Wysyp na talerz kurz z zielonej herbaty, dodaj ogórka i galaretkę wasabi, na środek połóż łososia. Udekoruj wszystko gwiazdnicą pospolitą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W