Paprykarz z kurczaka
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rumuńska
Składniki:
- 1 duży kurczak
- pokrojony na kawałki albo dwa udka i dwie piersi (ze skórą)
- przekrojone na pół
- 2 łyżki oliwy
- kawałek masła (1-2 łyżki)
- posiekana cebula
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka mąki
- 285 ml bulionu z kurczaka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 strąki czerwonej papryki
- bez pestek
- pokrojonej na centymetrowe paski
- 4 duże dojrzałe pomidory
- pokrojone na kawałki
- 250 ml kwaśnej
- gęstej śmietany
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Natrzeć kawałki kurczaka solą. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem. Zrumienić kurczaka ze wszystkich stron. Wyjąć z rondla i odłożyć. W tym samym rondlu zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać słodką i ostrą paprykę oraz mąkę, podsmażać uważając, by nie przypalić papryki. Wlać bulion, wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka. Wsypać połowę posiekanej natki. Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać paski papryki, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Włożyć pomidory i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Kiedy mięso będzie już miękkie, zdjąć garnek z ognia i dodać śmietanę i posypać pozostałą natką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia rumuńska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W