Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rumuńska
Składniki:
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 drobno posiekana cebula
- 3 roztarte ząbki czosnku
- ¾ łyżeczki harissy (pikantnej pasty z papryki)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka nasion kminku
- namoczonych i roztartych w moździerzu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego (niekoniecznie)
- 1 łyżka oliwy
- do smażenia
- kilka łyżek bulionu
- do podlewania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki (poza oliwą i bulionem). Wyrabiać rękoma przez 5 minut—mięso musi dobrze przejść aromatem przypraw. Nabierać ilość mięsa mieszczącą się w dłoni i formować małe kiełbaski. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć kiełbaski na średnim ogniu przez około 15-20 minut, co chwilę obracając. Można je polewać odrobiną bulionu, jeśli zaczynają wysychać. Podawać z musztardą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia rumuńska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W