Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek

Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek
Oceń przepis:
101 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia rumuńska

Składniki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • ¾ łyżeczki harissy (pikantnej pasty z papryki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • namoczonych i roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego (niekoniecznie)
  • 1 łyżka oliwy
  • do smażenia
  • kilka łyżek bulionu
  • do podlewania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do dużej miski włożyć wszystkie składniki (poza oliwą i bulionem). Wyrabiać rękoma przez 5 minut—mięso musi dobrze przejść aromatem przypraw. Nabierać ilość mięsa mieszczącą się w dłoni i formować małe kiełbaski. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć kiełbaski na średnim ogniu przez około 15-20 minut, co chwilę obracając. Można je polewać odrobiną bulionu, jeśli zaczynają wysychać. Podawać z musztardą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA