Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami

Mamałyga z mlekiem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia rumuńska

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (użyj puszki po mleku jako miarki)
  • ¼ puszki kaszy kukurydzianej (najlepsza będzie kasza, która krótko się gotuje)
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na suchej patelni upraż migdały. Gdy zaczną się ładnie rumienić, dodaj sezam. Praż je krótko, uważaj by nie przypalić sezamu, bo będzie gorzki. Przełóż prażone bakalie do miski i odstaw do wystygnięcia. Migdały posiekaj.

W rondelku podgrzej mleko kokosowe, wsyp kaszę i gotuj ok 3-5 minut, cały czas mieszając, aż powstanie kremowa mamałyga. Mleko z kaszą przelej do miski.

W czystym rondelku podgrzej miód, dodaj rozmaryn, gotuj całość przez chwilę na wolnym ogniu, a następnie usuń rozmaryn.

Brzoskwinie pokrój na kawałki i ułóż na mamałydze. Mamałygę posyp jeżynami, borówkami oraz jagodami. Na koniec polej ją miodem aromatyzowanym rozmarynem i posyp sezamem oraz prażonymi migdałami. Całość ozdób listkami mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA