Taamiya z ciecierzycy

Taamiya z ciecierzycy
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Odcedzić (ewentualnie ugotować) i zmielić w malakserze, tak żeby przypominała drobną kaszę kukurydzianą. Dodać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Konsystencją masa powinna przypominać mięso mielone na kotlety. Formować w dłoniach małe kulki i smażyć lub kłaść na gorący olej łyżką. Usmażoną taamiyę spróbować i skorygować przyprawy. Podawać gorące z sosem z tahini, jogurtem z harrissą, jogurtem z ziołami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA