Taamiya z ciecierzycy
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 pęczki siekanej natki pietruszki
- 2 pęczki siekanych liści kolendry
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 utarte ząbki czosnku
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kmin rzymski
- sól
- pieprz
- chilli
- bułka tarta do zagęszczenia masy
- olej do głębokiego smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Odcedzić (ewentualnie ugotować) i zmielić w malakserze, tak żeby przypominała drobną kaszę kukurydzianą. Dodać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Konsystencją masa powinna przypominać mięso mielone na kotlety. Formować w dłoniach małe kulki i smażyć lub kłaść na gorący olej łyżką. Usmażoną taamiyę spróbować i skorygować przyprawy. Podawać gorące z sosem z tahini, jogurtem z harrissą, jogurtem z ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W