Pulpeciki z kaszy gryczanej z kulkami mozzarelli i sosem grzybowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- jabłko
- cebula
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżki gotowej panierki tempury
- 8-10 małych kuleczek mozzarelli
- panierka tempura do obtoczenia
- olej do smażenia
- grzybowy sos z miodem pitnym:
- 300 g pieczarek
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 listki laurowe
- 4 - 6 ziaren czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
- 100 ml pitnego miodu
- 2 - 3 gałązki świeżego tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zetrzyj jabłko i cebulę na tarce o małych oczkach, do miski. Wsyp kaszę. Dodaj posiekane gałązki rozmarynu. Dopraw mielonym imbirem. Dosyp tempurę. Wszystkie składniki wymieszaj. Masa powinna być zwarta i lekko klejąca. Jeżeli masa jest za mokra, dosyp gotowej panierki, tempury. Zwilż ręce i z masy formuj pulpeciki. Do środka każdego pulpecika włóż małą kulkę mozzarelli. Gotowy pulpecik obtocz w tempurze i smaż je partiami w głębokim, rozgrzanym oleju. Dla podtrzymania ciepła pulpetów wstaw je do nagrzanego piekarnika (50 stopni ).
Przygotuj sos. Cebulę pokrój w małą kostkę i przesmaż ją na łyżce masła. Dodaj do niej listki laurowe i ziarna pieprzu. Pieczarki pokrój w plastry i dodaj je do cebuli. Poczekaj, aż pieczarki puszą wodę. Dopraw je pieprzem, solą i dolej miodu pitnego. Poczekaj, aż płyny się zredukują i dodaj łyżkę zimnego masła. Na koniec wrzuć świeże listki tymianu.
Pulpeciki podawaj z sosem i chrupiącymi listkami botwinki. Smacznego!
Przygotuj sos. Cebulę pokrój w małą kostkę i przesmaż ją na łyżce masła. Dodaj do niej listki laurowe i ziarna pieprzu. Pieczarki pokrój w plastry i dodaj je do cebuli. Poczekaj, aż pieczarki puszą wodę. Dopraw je pieprzem, solą i dolej miodu pitnego. Poczekaj, aż płyny się zredukują i dodaj łyżkę zimnego masła. Na koniec wrzuć świeże listki tymianu.
Pulpeciki podawaj z sosem i chrupiącymi listkami botwinki. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W