Puree ziemniaczane
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- kilogram mącznych ziemniaków
- sól i pieprz
- obrany ząbek czosnku
- liść laurowy
- gałązka tymianku
- miarka mleka
- pół miarki zimnego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włożyć ziemniaki do garnka, zalać zimną wodą. Wodę posolić. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. pół godziny. W tym czasie wrzucić czosnek, liść laurowy i tymianek do mleka w rondelku. Zagotować, wyłączyć, zakryć i odstawić na 10 minut. Potem wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Ugotowane ziemniaki odlać i obrać, zanim wystygną. Zmiksować drobniutko do dużej miski. Wmieszać po kawałku masło. Zagotować mleko i wmieszać po trochu, do zupełnego wchłonięcia. W razie potrzeby doprawić.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Ugotowane ziemniaki odlać i obrać, zanim wystygną. Zmiksować drobniutko do dużej miski. Wmieszać po kawałku masło. Zagotować mleko i wmieszać po trochu, do zupełnego wchłonięcia. W razie potrzeby doprawić.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W