Bigos z pomarańczą
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 70 dag kapusty kiszonej
- 1 duża pomarańcza
- 25 dag tofu
- 10 dag suszonych wędzonych śliwek
- 2 dag suszonych borowików
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 10 owoców jałowca
- 1 szklanka wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wstawiamy grzyby w garnku z wodą i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie kroimy tofu w kostkę i smażymy w głębokim teflonowym garnku lub patelni na 4 łyżkach oleju, dodając w trakcie curry i sos sojowy. Mieszamy od czasu do czasu. Siekamy kapustę kiszoną, dorzucamy na patelnię, mieszamy. Kroimy w drobną kostkę śliwki i obraną pomarańczę. Dodajemy do całości, mieszamy. Wywar z grzybów wlewamy do kapusty, a następnie dodajemy odcedzone grzyby pokrojone na drobno. Wrzucamy resztę przypraw i dusimy jeszcze około 20 minut mieszając od czasu do czasu. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki masła i dusimy mieszając. To bardzo szybka wersja bigosu, ale jak każdy bigos, jest lepszy z każdym podgrzewaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W