Pikantne leczo z soczewicą, kiełbasą lisiecką i bakłażanem z plackiem puri
Oceń przepis:
Składniki:
- leczo:
- bakłażan
- papryka żółta
- papryka czerwona
- kabaczek średniej wielkości
- czerwona cebula
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 30 dag kiełbasy lisieckiej
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka papryczka chili w płatkach
- 4 goździki
- pół łyżeczki fenkułu
- pół łyżeczki kopru włoskiego
- olej do smażenia
- szklanka zielonej soczewicy
- sól, pieprz
- szklanka bulionu warzywnego
- placek puri:
- 1 kubek mąki pszennej
- 1 kubek mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka chili
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 7-8 łyżek wody
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa i kiełbasę pokrój w średnią kostkę. Na patlnie wlej olej i dodaj przyprawy: kmin rzymski, papryczkę chili w płatkach, gozdziki, fenkuł i koper włoski. Przyparwy podsmaż na małym ogniu tak żeby się nie spaliły. Na oleju przesmaż warzywa i kiełbasę. Dopraw całośc solą. Na koniec dodaj soczewicę i pomidory. Całość podlej bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogdniu przez godzinę.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, chili, olej i wodę. Wyrób ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkuj cieńskie placki i smaż je na głębokim tłuszczu.
Leczo podawaj z plackami.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, chili, olej i wodę. Wyrób ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkuj cieńskie placki i smaż je na głębokim tłuszczu.
Leczo podawaj z plackami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W