Kalmar z papryką i słodkim chilli
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 1 kalmar
- 3 papryki (zielona, czerwona i żółta)
- ¼ szklanki oleju (najlepiej z orzechów ziemnych nie oliwa)
- sos rybny
- sos słodkie chilli (ewentualnie ostre)
- odrobina cukru (najlepiej palmowy może być brązowy lub biały)
- szczypiorek do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrać kalmara ze skóry i oczyścić. Ponacinać w kratkę (po przysmażeniu będzie ładnie wyglądał) i pokroić w trójkąty. Pokroić paprykę w trójkąty, czosnek w plasterki. Paprykę smażyć na patelni w odrobinie oleju przez 2-3 minuty. Wrzucić kalmara i czosnek, smażyć 2 minuty, dodać odrobinę sosu rybnego, sos słodkie chilli. Można dodać do smaku ewentualnie ostre chilli i odrobinę cukru (najlepiej palmowy, ale może być brązowy albo biały). Dekorować drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W