Sałatka z jajkiem i bekonem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 jajka
- białe wino lub ocet
- 250 g endywii
- 4 plastry bekonu pokrojonego na drobne skwarki
- 1 – 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka w koszulkach:
Zagotować wodę w płytkiej patelni. Dodać octu z białego wina. Zmniejszyć gaz i zamieszać wodę, żeby wirowała w jednym kierunku. Wbić jajka po jednym. Gotować do ścięcia się białka – żółtko musi pozostać półpłynne – przez 2 – 3 min. Wyłożyć je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy (można wyrównać krawędzie). Wyłączyć gaz i zakryć wodę, żeby móc odgrzać jajka.
Zagotować wodę w płytkiej patelni. Dodać octu z białego wina. Zmniejszyć gaz i zamieszać wodę, żeby wirowała w jednym kierunku. Wbić jajka po jednym. Gotować do ścięcia się białka – żółtko musi pozostać półpłynne – przez 2 – 3 min. Wyłożyć je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy (można wyrównać krawędzie). Wyłączyć gaz i zakryć wodę, żeby móc odgrzać jajka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W