Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 12 małży
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny i biały
- natka pietruszki
- 50 ml białego wina lub szampana
- śmietana 36%
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Dodać małże. Smażyć mięsem do patelni. Usmażyć cebulę na złoty kolor i dodać białe wino (może być musujące, dla zamożniejszych rekomenduję szampana). Odparowywać do 5 minut. Następnie dodać śmietanę, świeżo wyciśnięty czosnek, sól, pieprz czarny i biały. Odparowywać aż powstanie sos. Zdjąć z gazu i posypać świeżą pietruszką. Podawać z kawałkiem cytryny i chlebem łatwo wchłaniającym sos.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W