Nasi lemak
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia malajska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:Ryż:
1 filiżanka opłukanego, odcedzonego ryżu
2 filiżanki bulionu drobiowego
ćwierć łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
Krewetki:
10-12 obranych, oczyszczonych krewetek (można zastąpić je kurczakiem)
2 łyżki oleju
Pasta:
3 szalotki
ćwierć łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z tamaryndowca
pół filiżanki natki kolendry
2 łyżki suszonych szprotek albo anchois
2 suszone chili
2 świeże chili
odrobina pasty krewetkowej
pół centymetra trawy cytrynowej
1 orzech tungowca
Do podania:
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki prażonych krewetek albo szprotek
2 łyżki suszonych szprotek albo anchois
czosnek
garść fasolki szparagowej
garść groszku cukrowego
1 kostka tofu
ćwierć ogórka
pół filiżanki prażonych, solonych orzeszków ziemnych
2 łyżki prażonej szalotki
2 łyżki natki kolendry
1 łyżka posiekanej dymki
ćwierć filiżanki sosu satay
woda
oliwa
Przygotowanie:
Ryż ugotować w bulionie.
Połączyć składniki pasty. W tak przygotowanej mieszance zamarynować krewetki, następnie upiec je albo zgrillować.
Połowę suszonych anchois albo szprotek podsmażyć z czosnkiem. Dodać fasolę, groszek, wlać wodę i gotować przez chwilę.
Tofu podsmażyć.
Resztę anchois albo szprotek podsmażyć z orzeszkami. Dodać posiekaną kolendrę.
Ryż ułożyć na środku talerza. Dookoła położyć krewetki, tofu, fasolę z groszkiem i jajka.
Posypać curry, prażonymi szalotkami i dymką. Polać sosem satay.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Kuchnia malajska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W