Kerabu (sałatka z kiełków fasoli)
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia malajska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:1 filiżanka startego świeżego kokosa albo namoczonych wiórków kokosowych
1 filiżanka kiełków fasoli
1 filiżanka cienko pokrojonego ogórka
1 filiżanka pokrojonych fasolki szparagowej oraz groszku cukrowego
1 filiżanka poszatkowanej kapusty pekińskiej
1 filiżanka pokrojonej w słupki marchewki
2 łyżki suszonych krewetek
4 posiekane dymki
garść posiekanej wietnamskiej mięty
6 posiekanych papryczek chili
2 łyżki soku z limetki
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka słodzika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kokos prażyć na suchej, gorącej patelni, aż będzie rumiany i pachnący. Rozdrobnić w moździerzu albo blenderze. W przypadku wiórków kokosowych, gotować je wcześniej na parze przez 30 minut.
Krewetki opłukać, osuszyć, a potem rozdrobnić.
W dużej misce wymieszać kokos, warzywa, krewetki, dymkę, miętę i chili. Skropić sokiem z limetki i sosem rybnym. Ewentualnie doprawić słodzikiem i wymieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia malajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W