Pieczeń wieprzowa z łopatki z daktylami i sosem orzechowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne, Dania z wieprzowiny
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 10 daktyli, najlepiej kalifornijskich
- 1 główka czosnku
- 2 ziela angielskie
- 3 łyżki sosu sojowego
- miód
- sól
- pieprz
- 3 gałązki rozmarynu
- smalec
- 1 szklanka lekkiego bulionu lub wody
Sos:
- 300 ml śmietany 18%
- ok. 50 g mielonych orzechów włoskich
- 40 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- opcjonalnie: pół szklanki mleka
Sałatka:
- 8 małych ziemniaków
- 125 g groszku cukrowego
- ½ chili
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu np. gruszkowego
- 1 łyżka poszatkowanego koperku
- olej
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Daktyle oddzielamy od pestek i jeśli trzeba, moczymy w wodzie, żeby zmiękły. Następnie 4 sztuki wrzucamy do malaksera, dodajemy ok. 1 łyżki miodu i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na pastę.
Mięso nacieramy solą, a następnie pastą z daktyli. Przekładamy do worka strunowego, dodajemy rozmaryn, przekrojoną na pół główkę czosnku i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia robimy 6 nacięć długim, ostrym nożem na wielkość daktyli, jakie odłożyliśmy. Do każdego daktyla w miejsce pestki wkładamy ząbek czosnku i wciskamy w miejsce nacięć. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i na bardzo gorącym obsmażamy pieczeń w każdej strony na rumiano. Następnie przekładamy pieczeń do naczynia żaroodpornego z pokrywką, dorzucamy pozostały czosnek i podlewamy wodą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 h. Na ostatnie 20 minut pieczenia odkrywamy pieczeń, podkręcamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy.
Przygotowujemy sałatkę z ziemniaków. Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonym wrzątku, następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy na duże kawałki. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.
W małej miseczce mieszamy miód, musztardę, ocet, drobno poszatkowaną papryczkę chili, czosnek przeciśnięty przez praskę. Powoli dolewamy olej, tworząc gęsty sos. Wlewamy go do ziemniaków, dodajemy koperek i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzła.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy orzechy i parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Pieczeń wyciągamy z naczynia żaroodpornego, jeśli na dnie powstał płyn po pieczeniu, wlewamy go do sosu i mieszamy, jeśli będzie zbyt gęsty, dolewamy trochę mleka. Pieczeń przed pokrojeniem powinna odpocząć kilka minut. Serwujemy ją z sosem orzechowym i sałatką z ziemniaków.
Mięso nacieramy solą, a następnie pastą z daktyli. Przekładamy do worka strunowego, dodajemy rozmaryn, przekrojoną na pół główkę czosnku i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia robimy 6 nacięć długim, ostrym nożem na wielkość daktyli, jakie odłożyliśmy. Do każdego daktyla w miejsce pestki wkładamy ząbek czosnku i wciskamy w miejsce nacięć. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i na bardzo gorącym obsmażamy pieczeń w każdej strony na rumiano. Następnie przekładamy pieczeń do naczynia żaroodpornego z pokrywką, dorzucamy pozostały czosnek i podlewamy wodą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 h. Na ostatnie 20 minut pieczenia odkrywamy pieczeń, podkręcamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy.
Przygotowujemy sałatkę z ziemniaków. Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonym wrzątku, następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy na duże kawałki. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.
W małej miseczce mieszamy miód, musztardę, ocet, drobno poszatkowaną papryczkę chili, czosnek przeciśnięty przez praskę. Powoli dolewamy olej, tworząc gęsty sos. Wlewamy go do ziemniaków, dodajemy koperek i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzła.
W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy orzechy i parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Pieczeń wyciągamy z naczynia żaroodpornego, jeśli na dnie powstał płyn po pieczeniu, wlewamy go do sosu i mieszamy, jeśli będzie zbyt gęsty, dolewamy trochę mleka. Pieczeń przed pokrojeniem powinna odpocząć kilka minut. Serwujemy ją z sosem orzechowym i sałatką z ziemniaków.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Potrawy wielkanocne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W