Chłodnik z ogórka i awokado z jajkiem przepiórczym w koszulce

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 5 szt. średnich ogórków
- 1 szt. awokado
- świeży koperek i kolendra
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- pieprz
- łyżka białego sezamu
- szczypior
- 500 ml kefiru
- 500 ml kremowego jogurtu
Jajka w koszulce:
- 12 szt. jajek przepiórczych
- ocet winny
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj wodę i dodaj ocet. Jajka rozbij na talerzyki lub do kieliszka i szybko pojedynczo wlewaj do wody. Lekko rusz garnkiem żeby białko zamknęło żółtko w koszulce. Gotowe jajko podawaj na każdą z porcji. Ogórki zetrzyj na grubych okach i posól. Odstaw na 5 min na bok, po czym odlej wodę. Awokado zmiażdż widelcem na papkę i połącz z ogórkami. Jak najszybciej skrop cytryną. Zetrzyj do tego czosnek, dopraw pieprzem, dorzuć posiekane zioła i szczypiorek. Wszystko zalej kefirem i jogurtem. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki. Chłodnik podawaj z jajkiem i prażonym sezamem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W