Krem z kalafiora z paluszkami francuskimi z parmezanem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 marchew
- mała pietruszka
- 2 ziemniaki
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżka masła
- ok. 700 ml bulionu drobiowego
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietany 18-22%
- szczypta cukru
- duża szczypta gałki muszkatołowej świeżo tartej
- 50 g mascarpone
Ponadto:
- ½ opakowania ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- ½ szklanki startego parmezanu
- świeży koperek, tymianek – do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na małe różyczki, marchew i pietruszkę obieramy. Marchew zostawiamy w całości, a pietruszkę i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie kalafior i pietruszkę. Podsmażamy chwilę, dorzucamy ziemniaki, marchew i zalewamy bulionem. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie przygotowujemy paluchy z ciasta francuskiego. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozkładamy ciasto francuskie na blacie lub stolnicy, kroimy w paski o szerokości 1 cm i długości ok. 15 cm, najlepiej za pomocą radełka. Bierzemy 3 paski, sklejamy je dość mocno na górze i zaplatamy warkoczyk. Smarujemy rozkłóconym jajem, posypujemy parmezanem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 10 -15 minut do ładnego zrumienienia.
Wyławiamy marchew z zupy, studzimy i kroimy w półplasterki. Do zupy dodajemy mascarpone, przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na krem. Hartujemy śmietankę i dolewamy do zupy. Ciepły krem serwujemy posypany ziołami z paluchem z ciasta francuskiego.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź